Arritje; Kryetarja WCDC Elbasan Rudina Çollaku takim online me Këshillin e Sigurimit të Kombeve të Bashkuara

Kryetarja e Women Center for Development and Culture znj Rudina Çollaku si dhe përfaqësuesit e shoqërisë civile të cilët bëjnë pjesë në rrjetin (WASL) (Aleanca e Grave për Udhëheqjen e Sigurisë) patën një diskutim online me Këshillin e Sigurimit të Kombeve të Bashkuara.

Diskutimi u fokusua në kontributin e grave #peacebuilders gjatë # COVID19, çështjet e mbrojtjes, ekstremizmit në rritje & #PVE, & #CRSV.

Aleanca e Grave për Udhëheqjen e Sigurisë (WASL) bashkon të drejtat ekzistuese të grave dhe aktivistet e paqes, organizatat dhe rrjetet e angazhuara në mënyrë aktive në parandalimin e ekstremizmit dhe promovimin e paqes, të drejtave dhe pluralizmit, për të mundësuar bashkëpunimin e tyre sistematik dhe strategjik.

Këshilli i Sigurimit ka përgjegjësi kryesore për ruajtjen e paqes dhe sigurisë ndërkombëtare. Ka 15 anëtarë dhe secili anëtar ka një votë. Sipas Kartës së Kombeve të Bashkuara, të gjitha Shtetet Anëtare janë të detyruara të respektojnë vendimet e Këshillit.

Gjatë kësaj jave është mbajtur takimi online me Këshillin e Sigurimit të Kombeve të Bashkuara ku 73 pjesëmarrës të komunitetit WASL diskutuan me 18 vendet anëtare të UN Security Counsil. Në këtë takim mori pjesë edhe përfaqësuesja e QBNF-së të sektorit të gruas dhe njëkohësisht kryetarja e Woman Center For Development and Culture, znj. Rudina Çollaku.

Në këtë takim u diskutua puna e grave dhe vajzave në rolin e paqeruajtëse dhe paqendërtuese gjatë situatës së pandemisë Covid-19,  çështjet e mbrojtjes si dhe shtimin e rasteve të ekstremizmit të dhunshëm. Kjo është një arritje e madhe për shoqërinë civile në Shqipëri. WCDC ka dëshmuar se është lidere përsa i përket pjesëmarrjeve në takime të rëndësishme ndërkombëtare. Znj. Çollaku ka qenë disa herë e pranishme në konferenca ku në qender të diskutimeve ka qenë roli i gruas për paqe dhe siguri. Znj. Çollaku gjithashtu ka marrë pjesë në trajnime dhe konferenca të ndryshme të organizuara nga Civil Society dhe sesione të tjera trajnimi jashtë vendit të cilat kontribuojnë në tolerancën fetare, integrimin shoqëror, të drejtat e grave dhe vajzave si dhe peacemaker.

Qendra që ajo drejton WCDC është pjesë e shoqërisë civile ndërkombëtare ICAN (shoqeri civile ndërkombëtare për të drejtat e grave dhe vajzave, paqe dhe siguri). Duke qenë pjesë e saj Rudina pati mundësinë të ndiqte dhe të merrte pjesë në disa nisma dhe projekte kundër ekstremizmit të dhunshëm me organizatën vendore dhe ndërkombëtare. Partnerja WASL, Rudina Çollaku në Shqipëri po zhvillon një fushatë ndërgjegjësimi me Qendrën e Grave për Zhvillim dhe Kulturë. Ajo gjithashtu ofron ndihmë humanitare dhe pako ushqimore për familjet në nevojë.

Takimi i fundit me UN ishte një tjetër arritje e saj. Gjatë këtij takimi theksi u vu tek pandemia e koronavirusit e cila po përkeqëson situatën humanitare në konfliktet më vdekjjjeprurëse në botë dhe po kërcënon të nxisë shkatërrimin ekonomik që do të intensifikojë dhunnnën- paralajmëruan diplomatët dhe ekspertët e Kombeve të Bashkuara.

COVID-19 po pengon programet e ndihmës, duke devijuar vëmendjen dhe burimet e fuqive të mëdha që luftojnë virusin vdekjjjjeprurës në shtëpi, dhe shkurtimin e dërgesave për ekonomitë tashmë të brishta, të lodhur nga lufttta, thonë ata. Kriza e koronavirusit ka zvogëluar dërgesat e ndihmave.

Pjesëmarrësit në këtë takim thanë se qeveritë perëndimore po zvogëlojnë sasinë e ndihmës që ata dërgojnë në zonat krizë humanitare, ndërsa përqendrohen në ngritjen e ekonomive prej Covid-19.