Zbardhen detaje nga marrëveshja me Greqinë për punëtorët sezonalë

Zbardhen detaje nga marrëveshja e arritur mes Shqipërisë dhe Greqisë për punësimin sezonal të shtetasve shqiptarë në sektorin e bujqësisë në vendin fqinj. “Panorama” mëson se sipas informacioneve nga ministria Greke e Bujqësisë, marreveshja u arrit falë këmbënguljes se ministrit grek të bujqesise Makis Voridhis dhe deputetit Taulant Balla. Ndryshimi ligjor u miratua në orët e vona në parlament, rreth orës 01.45 të natës, çka tregon edhe urgjencen e zgjidhjes se këtij problemi qe preukupon ndjeshem sektorin e bujqesise ne vend.

Marreveshja parashikon punesimin sezonal me procedura te pershpejtuara te 7 deri në 10.000 shtetasve shqiptare,te cilet do te punesohen me te drejta te plota ne Greqi. Keshtu,qe prej se henes, datë 4 maj dhe deri ne 20 qershor, ftohen te gjithe punedhenesit grekë qe jane te interesuar per te punesuarit sezonale,te aplikoje prane kooperativave bujqesore te rajoneve te tyre me dokumentat si me poshte.

1-Kerkesa me shkrim prane kooperatives. 2-Formulari i deklarates se pergjegjesise personale te punedhenesit(teksit i gatshem prane protokollit) 3- Fotokopje te pasaportes se punonjesit te ftuar per punesim 4-Deklarate financiare e fermerit per vitin 2019.

5-Fature pagese 100 euro per cdo te ftuar(pagese ne banke per llogari te shtetit grek) 6-Pagese 80 euro per testin e covidit,e cila do te behet ne banke,per llogari te kompanise se perzghedhur per testin. Pagesat do te zbriten nga taksat gjate muajve ne vazhdim.

7-Udhetimi i punonjesve do te behet me autobuse,ekskluzivisht me firmen e perzgjedhur prej kooperatives,e cila zbaton rreptesisht protokollet e sigurise se caktuara prej qeverise greke. 8- Kosto e udhetimit paguhet nga punonjesi i ftuar.(vleresohet se do te jete 30-50 euro) 9-Testet do te behen brenda ne autobuset ne te cilet do te udhetohet,ne piken kufitare te Kapshtices,dhe ne vazhdim ato do te dergohen ne laboratoret e kontraktuar ne Selanik.

10-Deri ne perfundim te analizave,punonjesit do te karantinohen ne njesite e akomodimit te perzgjedhura prej kooperatives. 11-Nuk do te pranohen te kalojne qytetare ne forme spontane,por vetem ne mjetet e kompanise te autorizuar dhe certifikuar per procesin ne fjale. 12-Procedurat do te plotesoehen brenda dy ditesh,dhe ne vazhdim, kompania e udhetimit, rakordon lidhur me levizjen e punonjesve dhe dorezon listen e udhetimit prane organeve policore kufitare shqiptare dhe greke,te cilat kryejne edhe kontrollet e sigurise.

Persa i perket punonjesve te interesuar te punesohen ne kete sektor,do te duhet te aplikojne ne platformen on line www.punenegreqi.gr dhe brenda 3-4 dite,do te kene perfunduar kontratat e punes prej punedhenesve. Vjen te permendet se per here te pare,i gjithe procesi i pajisjes me dokumentat e nevojshme eshte falas,dhe nuk do te jete e nevojsme pajisja me vize pune,duke iu kursyer emigranteve edhe pagesat e veprimeve konsullore dhe burokracite e pa nevojshme.

Ministri grek i bujqesise falenderoi qeverine shqiptare,por edhe deputetin Balla,krehun e kooperatives se fermereve te imathias Kristo Janakaqi,aktivisten shqiptare Arminda Plangarica,dhe kedo ndihmoi per zgjidhjen e shpejte te ketij problemi.