Shkencëtarët ‘frikësojnë’ me studimin e fundit për koronavirusin: Ja çfarë i ndodh pacientit

Në muajt e parë të pandemisë COVID-19, mjekët luftuan për të mbajtur pacientët gjatë për shak të problemeve me frymëmarrjen, dhe u përqendruan kryesisht në trajtimin e dëmtimit të mushkërive dhe sistemit të qarkullimit të gjakut. Por edhe atëherë, provat për efektet neurologjike po grumbulloheshin. Disa njerëz të shtruar në spital me COVID-19 po përjetonin delir: ishin të hutuar, të çorientuar dhe të trazuar.

Në prill, një grup në Japoni publikoi raportin e parë të dikujt me COVID-19 i cili kishte ënjtje dhe inflamacion në indet e trurit. Një raport tjetër përshkroi një pacient me përkeqësim të mielinës, një shtresë dhjamore që mbron neuronet dhe dëmtohet në mënyrë të pakthyeshme në sëmundjet neurodegjenerative si skleroza e shumëfishtë e njohur si skleroza multiple.

“Simptomat neurologjike po bëhen gjithnjë e më të frikshme”, thotë Alysson Muotri, një neuroshkencëtar në Universitetin e Kalifornisë, San Diego, në La Jolla.

Lista tani përfshin goditje në tru, hemorragji të trurit dhe humbje të kujtesës. Nuk është e padëgjuar që sëmundjet serioze të shkaktojnë efekte të tilla, por shkalla e pandemisë COVID-19 do të thotë që mijëra apo edhe dhjetëra mijëra njerëz mund të kenë tashmë këto simptoma, dhe disa mund të përballen me probleme gjatë gjithë jetës si rezultat.

Megjithatë, studiuesit po përpiqen të përgjigjen në pyetjet kryesore ,përfshirë ato themelore, të tilla si sa njerëz kanë këto kushte dhe kush është në rrezik. Më e rëndësishmja, ata duan të dinë pse shfaqen këto simptoma të veçanta.

Edhe pse viruset mund të pushtojnë dhe infektojnë trurin, nuk është e qartë nëse SARS-CoV-2 e bën këtë në një masë të konsiderueshme. Simptomat neurologjike mund të jenë rezultat i stimulimit të tepërt të sistemit imunitar. “Kjo është arsyeja pse mekanizmat e sëmundjes janë kaq të rëndësishëm”, thotë Benedict Michael, një neurolog në Universitetin e Liverpool, MB.

Efektet që ka COVID 19 në trurin e njeriut

Ndërsa u përhap pandemia, Michael dhe kolegët e tij ishin midis shumë shkencëtarëve që filluan të përpilonin raporte të rasteve të ndërlikimeve neurologjike të lidhura me COVID-19.

Në një letër të qershorit, ai dhe ekipi i tij analizuan detajet klinike për 125 persona në Mbretërinë e Bashkuar me COVID-19 të cilët kishin efekte neurologjike ose psikiatrike. Nga këto, 62% kishin përjetuar dëmtim të furnizimit me gjak të trurit, të tilla si goditje në tru dhe hemorragji, dhe 31% kishin ndryshuar gjendje mendore, të tilla si konfuzion ose pa ndjenja të zgjatur – ndonjëherë shoqëruar me encefalit, ënjtje të indeve të trurit. Dhjetë njerëz që kishin ndryshuar gjendje mendore zhvilluan psikozë.

Megjithatë jo të gjithë njerëzit me simptoma neurologjike kanë qenë të sëmurë rëndë në njësitë e kujdesit intensiv. “Ne e kemi parë këtë grup të të rinjve pa faktorë rreziku edhe pse kanë goditje në tru”, përfundon Michael. /Descript.al/