Një nënë italiane në izolim: Ja gjërat që s’duhej të bëja para se gjendja të përkeqësohej

Një nënë italiane e cila po përjeton bllokimin e lëvizjes së njerëzve për shkak të pandemisë së koronavirusit ka një mesazh për të gjitha nënat e tjera në botë; Ajo thotë se shumë gjëra do t’i bënte ndryshe, përpara se gjërat të përkeqësoheshin.

Lexoni rrëfimin e Katherine Wilson, nënë e dy fëmijëve që jetonin në Romë:

Në Itali tani, ne po përjetojmë një bllokim kombëtar të plotë dhe total – diçka që mund të ndodhë në SHBA në të ardhmen e afërt. Virusi ka shkatërruar vendin tonë. Spitalet në veri janë në prag të kolapsit. Njësitë e kujdesit intensiv janë plot me njerëz të moshuar, por edhe njerëz që janë 40 dhe 50 vjeç. Rrugët janë bosh dhe restorantet janë të mbyllura. Ju duhet të keni një letër autorizimi për të shëtitur qenin tuaj.
Vetëm 10 ditë më parë në Romë, nuk ishte kështu. Qeveria kishte mbyllur shkollat dheobjektet më sportive, por asgjë tjetër. Adoleshentët tanë po shoqëroheshin në mbrëmje me miqtë e tyre. Fëmijët kishin kohë të lirë dhe ishin të shëndetshëm. A kishim dëshirë ne si prindër që t’i linim në shtëpi para telefonave të tyre, ku do të ishin gjithë ditën?
“Çfarë do të bësh?” nënat shpesh pyesnin njëra-tjetrën. “A po e lini të shkojë?”
Adoleshentët tanë po rrinin si të hutuar në shtëpi. Shokët e tyre po dilnin, dhe qeveria nuk na kishte thënë të kufizonim aktivitetet e tyre. Prandaj, duke arsyetuar se kjo ishte një sëmundje që nuk godit adoleshentët, ne u thamë që të lanin duart dhe i nxorëm ato nëpër trotuare dhe sheshe, në makina dhe shtëpi të njerëzve të tjerë.
Gati dy javë më vonë, e kuptoj se ky ishte një gabim. Por kjo nuk ishte i vetmi gabim që kontribuoi në shkatërrimin e Italisë në mes të shpërthimit të koronavirusit. Për të ndihmuar në parandalimin e miqve të mi amerikanë nga bërja e zgjedhjeve të ngjashme të gabuara, unë kam përpiluar një listë të veprimeve për familjet në SH.B.A. – një listë, të cilën do të dëshiroja ta kisha vetëm disa javë më parë.


1. Mbani fëmijët tuaj në shtëpi
E vetmja gjë që mund të kishte parandaluar – ose zbutur – këtë tragjedi në Itali është distanca sociale. Nuk po flas për vetëm për një shtrëngim duarsh, ose nipër e mbesa që nuk përqafojnë gjyshërit e tyre. Unë po flas për të mos qenë pranë një qenie tjetër njerëzore që nuk është familja juaj e ngushtë. Kjo është masa e vetme në dispozicion dhe efektive për të ndihmuar në ngadalësimin e transmetimit të sëmundjes.
2. Mos i kushtoni vëmendje asaj që prindërit e tjerë po bëjnë
Kur adoleshenti juaj ankohet se prindërit e tjerë po i lënë fëmijët e tyre të dalin jashtë dhe të argëtohen, përgjigjja juaj duhet të jetë diçka e tillë “Ku janë kufjet e mia?” merri dëgjo muzikë me to. Nëse brenda disa javësh realiteti reflekton se keni qenë tepër konservator, atëherë hallelujah.
3. Lërini shqetësimet për kohën e ekranit
Teknologjia globale i dha këtij virusi mundësinë për të udhëtuar me shpejtësinë e dritës, dhe gjithashtu na dha edhe Netflix. Askush nuk pret nga ju që të argëtoni ose stimuloni ose angazhoheni me fëmijët tuaj në çdo kohë kur ka një pandemi. Është në rregull nëse, tani për tani, klasa e biologjisë zëvendësohet nga Instagram dhe TikTok. Thjesht pranoje.
4. Bëni pazar me përgjegjësi
Nuk ka asnjë arsye për të grumbulluar furnizime. Në Itali, edhe tani, neve na lejohet të shkojmë çdo ditë në supermarket nëse kemi nevojë, dhe raftet janë plot. Në vend që të mblidhni letra higjienike, blini ushqim që gjithmonë keni dashur të gatuani, por kurrë nuk keni pasur kohën për të. Në mbyllje, ju do të keni kohën e lirë për t’i lënë gjërat të ziejnë e të piqen.
5. Organizohuni që familja juaj të jetë në shtëpi, së bashku
Nëse adoleshenti juaj po udhëton ose po studion diku tjetër, kërkojuni që ata të kthehen sa më shpejt që të jetë e mundur. Asnjëherë nuk e dini se çfarë ndalimesh transporti do të krijohen, ose kur. Nëse mundeni, lindroni sesa të merrni një tren ose aeroplan.
6. Mos lexoni me obsesion përditësimet e COVID-19
Siç ka gjasë tashmë jemi të vetëdijshëm se kjo pandemi mund të bëhet problematike dhe tmerruese. Leximi në lidhje me të mund të shtojë stresin dhe ankthin dhe t’ju nxisë të parashikoni skenarë apokaliptikë. Përkundrazi, përqendrohuni në atë që mund të bëjmë që është në të vërtetë efektive: lani duart, kujdesuni për shëndetin tonë dhe qëndroni në shtëpi./