Mbahet Forumi i 25-për të Drejtat e Njeriut, dr. Çollaku: Të rinjtë, aktorë të ndryshimit për të drejtat e njeriut

Është zhvilluar Forumi i 25-për të Drejtat e Njeriut në Bruksel, Belgjikë. Ai u mbajt u mbajt në 4-5 dhjetor 2023. Në këtë forum mori pjesë si përfaqësuese e Shqipërisë Dr. Rudina Çollaku presidente e shoqatës Woman Center for Development and Culture (WCDC).

Dr. Çollaku u shpreh se ndihet e nderuar për ftesën për të qenë pjesë e forumit ku kryefjala janë të rinjtë. “Një mundësi vërtet unike për marrë pjesë në EU-NGO Forum on Human Rights 2023”- shkruan ajo në rrjetin social facebook.

Në këtë forum u mblodhën figura të njohura për të diskutuar rreth të drejtave të njeriut, në një botë komplekse, po bëhet gjithnjë e më e vështirë për të rregulluar një pozicion që mund të zbatohet, jo vetëm në një çështje parimesh, por edhe në veprime.

Forumi u organizua nga Komisioni Evropian dhe Shërbimi Evropian i Veprimit të Jashtëm, në partneritet me Rrjetin e të Drejtave të Njeriut dhe Demokracisë (HRDN) të OJQ-ve me bazë në Bruksel. Tema e Forumit këtë vit ishte “Të rinjtë si aktorë të ndryshimit për të drejtat e njeriut”. Forumi ishte nje mundësi për të diskutuar për të drejtat e njeriut, kërcënimet dhe sfidat me të cilat përballen të rinjtë në mbarë botën dhe për të identifikuar mënyrat për t’u angazhuar në mënyrë kuptimplotë në formësimin e së ardhmes së tyre dhe të së ardhmes së të drejtave të njeriut.

Veprimtaria dyditore mblodhi rreth 200 pjesëmarrës, duke përfshirë përfaqësues nga organizata joqeveritare, të rinj mbrojtës të të drejtave të njeriut, organizata ndërkombëtare, anëtarë të shoqatave rinore, shtete anëtare të BE-së dhe institucione evropiane. Ai përfundoi me sugjerime dhe rekomandime të orientuara drejt veprimit, duke theksuar mënyrat praktike për BE-në, Shtetet anëtare, shoqërinë civile dhe të rinjtë për të përshtatur dhe përmirësuar politikat dhe praktikat për të mbrojtur të drejtat e njeriut.