“Humbja e sensit të nuhatjes dhe shijimit mund të jetë një shenjë paralajmëruese e koronavirusit”/ Doktorët në Angli: Shfaqet vetëm…

Instituti i Shëndetit në Angli thotë se dy simptomat kryesore të Covid-19 janë një kollë e re dhe e vazhdueshme dhe / ose një temperaturë e lartë.

Organizata Botërore e Shëndetit thotë se tregues të tjerë përfshijnë lodhje, dhimbje, hundë të bllokuar, dhimbje të fytit dhe diarre.

Por tani disa mjekë në Mbretërinë e Bashkuar po bëjnë thirrje për një shtesë urgjente në listë: humbje e papritur dhe e plotë e nuhatjes dhe shijimit.

Të dhënat e reja të mbledhura nga ENT UK, që përfaqësojnë specialistët e veshit, hundës dhe fytit, sugjerojnë se kjo paaftësi për të nuhatur – dhe shpesh shijuar – mund të jetë simptoma e parë dhe mund të fillojë brenda disa orësh.

Shumë njerëz duket se nuk zhvillojnë ndonjë shenjë të mëtejshme, duke bërë një shërim të plotë pa e kuptuar as vetë që kishin Covid-19. Ata mendohet se janë kryesisht të rritur të shëndetshëm, sistemi imunitar i të cilëve reagon mjaftueshëm ndaj virusit për ta përmbajtur atë brenda hundës, duke parandaluar përhapjen e tij në mushkëri, ku mund të shkaktojë pneumoni potencialisht fatale, raporton Daily mail.

Si rezultat, paralajmëron ENT në Mbretërinë e Bashkuar, disa pacientë Covid-19 nuk po identifikohen si të infektuar ose këshillohen të izolohen.

“Kam parë një rritje të madhe të numrit të pacientëve që vijnë në klinikën time me një humbje të papritur të nuhatjes”, thotë profesori Nirmal Kumar, president i ENT UK dhe një specialist për veshët, hundën dhe fytin në Wrightington, Wigan dhe Leigh NHS Trust.

Profesori Kumar këshillon pacientët për tu izoluar të paktën për shtatë ditë në rast se ata kanë Covid-19, edhe pse ky nuk është rekomandimi aktual i qeverisë.

Por mjekët po e ngrenë alarmin gjithashtu, sepse një nga trajtimet e rreshtit të parë për anosminë (humbje e plotë e aromës) ose hiposmia (humbje e pjesshme e aromës) është një trajtim njëjavor i tabletave steroide.

Këto ilaçe ndihmojnë në zbutjen e çdo inflamacioni që mund të kapë nervat nuhatëse. Por steroidet ndikojnë edhe në sistemin imunitar. Kështu që specialistët e ENT tani kanë frikë se pacientët me koronavirus ‘të fshehur’ mund ta kenë më të vështirë të shërohen nga infeksioni nëse mjekët japin steroide për humbjen e aromës së tyre.

ENT UK thotë se ka prova të mira nga jashtë që numri i pacientëve Covid-19 që përjetojnë këtë simptomë është ‘domethënës’. Në një deklaratë të dërguar në Shëndetin Publik Angli në mes të marsit, ai tha: ‘Në Gjermani raportohet se më shumë se dy në tre raste të konfirmuara kanë anosminë.