Monday , October 3 2022

A është ky i vetmi vend europian që po fiton miliarda me lµftën në Ukrainë?

“Vendi europian që po fiton miliarda” –Norvegjia ka vendosur një rekord të ri në suficitin e saj tregtar falë kryesisht eksporteve të gazit.

Kufizohet me Rusinë, por ndryshe nga “motrat” ​​e saj skandinave, Suedia dhe Finlanda, ajo tashmë është pjesë e NATO-s. Për më tepër, me shpërthimin e lµftës në Ukrainë, ajo po bëhet një nga konkurrentët kryesorë të Moskës në furnizimin me gaz të Europës. Dhe është falë arit blu që Norvegjia ka mundur të shënojë një rekor të ri në suficitin e saj tregtar, ndërkohë që vendet e tjera evropiane po vuajnë pasojat ekonomike të konfliktit dhe rritjen e çmimeve.

Qytetet italiane kanë filluar të racionojnë energjinë elektrike dhe gazin

Në korrik, sipas zyrës kombëtare të statistikave, Oslo regjistroi një suficit tregtar prej 15.6 miliardë dollarësh midis eksporteve dhe importeve, “kryesisht falë rritjes së çmimeve të gazit natyror të shkaktuar nga pushtimi i Ukrainës. nga Rusia”, shkruan Agi. Rezultati përfaqëson një rekord të ri pas atij të vendosur në mars (138.1 miliardë korona, rreth 14 miliardë euro).

Vendi europian që po fiton miliarda

Falë, siç thamë, eksportet e gazit, por edhe të naftës drejt Europës, të cilat u katërfishuan në krahasim me një vit më parë, duke arritur në 128.4 miliardë korona (rreth 13 miliardë), një tjetër rekord që lidhet me rritjen e çmimeve. “Mbyllja dhe ngadalësimi i gazsjellësit Nord Stream 1, i cili transporton gaz nga Rusia në Evropë, ndihmoi në rritjen e çmimit të gazit në një rekord të lartë në korrik”, komentoi Jan Olav Rrhus, i statistikave kombëtare.

Eksportet në përgjithësi kanë arritur nivelin më të lartë të të gjitha kohërave. Ndërsa vendet evropiane përpiqen të ndalojnë varësinë e tyre energjetike nga Rusia pas luftës në Ukrainë, Norvegjia po prodhon me kapacitet të plotë për të mbuluar një pjesë të nevojave. Përpara konfliktit në Ukrainë, Norvegjia furnizonte midis 20 dhe 25% të nevojave të BE-së dhe Britanisë së Madhe për gaz, krahasuar me 45-50% për Rusinë.