Shpërthen Ebola në këtë shtet, 2 qytete futen në karantinë

Një bllokim tre-javor është shpallur në dy rrethe të Ugandës, ndërsa vendi po lufton me shpërthimin e Ebolës. Baret, klubet e natës, vendet e kultit dhe objektet argëtuese do të mbyllen në Mubende dhe Kassanda fqinje dhe një shtetrrethim do të hyjë në fuqi.

Ky veprim është një kthesë për presidentin e Ugandës Yoëeri Museveni, i cili më parë tha se nuk kishte nevojë për masa të tilla. Ky shpërthim i fundit ka vrarë 19 njerëz në mesin e 58 rasteve të regjistruara.

Megjithatë, numri real i vdekjeve dhe rasteve mund të jetë më i lartë. Përhapja filloi në fillim të shtatorit në Mubende, rreth 80 km (50 milje) nga kryeqyteti Kampala dhe ka mbetur epiqendra.

Presidenti Museveni kishte përjashtuar më parë bllokimet, duke thënë se Ebola nuk ishte një virus i ajrit, kështu që nuk kërkonte të njëjtat masa si Covid-19. Por të shtunën ai ndaloi të gjitha lëvizjet brenda dhe jashtë rretheve Mubende dhe Kassanda për 21 ditë.

Kamionët e mallrave do të lejohen ende të hyjnë dhe të dalin nga zonat, tha ai, por i gjithë transporti tjetër do të ndalet. “Këto janë masa të përkohshme për të kontrolluar përhapjen e Ebolës”, tha ai në një fjalim televiziv.

“Ne të gjithë duhet të bashkëpunojmë me autoritetet, në mënyrë që ta përfundojmë këtë shpërthim në kohën më të shkurtër të mundshme”.

Presidenti kishte urdhëruar tashmë policinë të arrestonte këdo që dyshohej se kishte virusin dhe refuzonte të izolohej. Dhe ai i ka ndaluar shëruesit tradicionalë që të përpiqen të trajtojnë rastet.

Vdekja e parë e regjistruar në këtë shpërthim ishte një burrë 24-vjeçar në Mubende. Gjashtë anëtarë të familjes së tij vdiqën gjithashtu. Më vonë arriti në kryeqytetin Kampala, me një vdekje të regjistruar në tetor. Por zyrtarët shëndetësorë thanë se qyteti mbeti pa viruse, pasi personi që vdiq kishte udhëtuar nga Mubende.

Ky shpërthim i fundit është i llojit të virusit sudan, për të cilin nuk ka një vaksinë të aprovuar. Lloji Zaire, i cili vrau 11,000 njerëz në një shpërthim në të gjithë Afrikën Perëndimore nga 2013-2016, mund të vaksinohet.

Ebola përhapet përmes kontaktit të drejtpërdrejtë me lëngjet trupore ose materiale të kontaminuara. Simptomat përfshijnë të vjella, diarre dhe në disa raste gjakderdhje të brendshme ose të jashtme.

Periudha e inkubacionit mund të zgjasë nga dy ditë deri në tre javë dhe virusi mund të shoqërohet me sëmundje të tjera, si malaria dhe tifoja.