“Nuk ka asnjë gjë më mbresëlënëse se sistemi imunitar i njeriut” Si fiton imunitet trupi ynë ndaj koronavirusit?

Si bijë e një oficeri të forcave ajrore dhe një infermiere, unë jam e hipnotizuar nga sistemet e mbrojtjes. Nuk ka asnjë gjë më mbresëlënëse se sistemi imunitar i njeriut, i pajisur ashtu siç është me një arsenal të pasur për t’u mbrojtur kundër llojeve të ndryshme të patogjeneve. Viruset kanë evoluar për të mashtruar, anashkaluar dhe shmangur këto mbrojtje.

Sistemet tona imunitare, nga ana e tyre, janë mësuar t’i njohin dhe parandalojnë këto taktika të virusit. Në Covid-19, armiku është një pjesë e vogël e materialit gjenetik, i veshur me një shtresë lipide dhe një kurorë proteinike.

Pra, si është në gjendje sistemi ynë imunitar të mbrohet kundër infeksioneve virale dhe sa vlen kjo për Covid-19?

Virusi që shkakton Covid-19 quhet sindroma e rëndë akute e frymëmarrjes koronavirus 2 (Sars-Cov-2) dhe u zbulua për herë të parë te njerëzit rreth pesë muaj më parë. Është një koronavirus. “Corona”, në greqisht, do të thotë kurorë. Virusi zbukurohet me një shtresë të jashtme proteine ​​të mbuluar me thumba, si një kurorë.

Këto thumba ndihmojnë që virusi të bashkohet me qelizat e synuara. Komuniteti i hulumtimit po mëson shpejt rreth imunitetit ndaj Covid-19 dhe ne gjithashtu jemi duke përdorur njohuritë tona për viruse të ngjashme të frymëmarrjes për të parashikuar se çfarë të presim nga ky infeksion.

Mendoni për një virus si një robot; nuk mund të riprodhohet, kështu që duhet një fabrikë e materialeve – proteina, lipide dhe nukleotide – për të ndërtuar kopje të vetvetes. Sipërfaqja lejon që virusi të bashkohet me membranën e qelizës së synuar. Virusi pastaj bashkohet me qelizën dhe lëshon një listë udhëzimesh si të ndërtohen dhe të grumbullohen viruse të reja.

Kjo listë, gjenomi i virusit, është shkruar në nukleotide (ARN). Puna e parë e një virusi që hyn në trupin tonë është pushtimi i qelizave të synuara në mënyrë që të mund të heqë qetë shtresën e tij dhe të vendosë ARN-në e saj. Pasi futet brenda, virusi komandon qelizën dhe huazon makineri qelizore për të ndërtuar më shumë viruse, përpara se qelizat imune të zbulojnë ndërhyrësin dhe të ngrenë alarmin.

Proteinat e antitrupave që janë në gjendje të ngjiten në proteinat virus-spike dhe parandalojnë ngjitjen në qelizat e synuara, quhen antitrupa neutralizues: gjenerimi i tyre është shpesh qëllimi i vaksinimit mbrojtës. Qelizat tona të infektuara bëjnë sakrificën përfundimtare dhe ftojnë shkatërrimin e tyre duke shfaqur sinjale shqetësimi për qelizat T, të cilat me shpejtësi i zbulojnë dhe i vŕasin.

Qelizat T janë citotoksike – vŕasës serial të fuqishëm që mund të njohin fragmente peptidesh të virusit të shfaqura në sipërfaqen e qelizave të infektuara. Kur ato veprojnë, lëshojnë një ngarkesë të enzimave toksike që vŕasin qelizën e infektuar në një “puthje të vďekjes”. Ky martirizim strategjik është i organizuar nga sistemi imunitar për të privuar virusin nga fabrikat e tij të replikimit dhe mund të çojë në uljen e ngarkesës virale te pacienti.

Duhen disa ditë që qelizat T antivirale të zgjerohen dhe antitrupat të gjenerohen. Këtu qëndron lajmi i mirë: qelizat e kujtesës sigurojnë që nëse hasim përsëri të njëjtin virus, ne mund të reagojmë menjëherë me mbrojtjet paraprake. Sars-Cov-2 është i ri për njerëzimin, kështu që ne nuk kemi memorie imunologjike mbrojtëse. Vaksinat e përgatitura duke përdorur pjesë të padëmshme të virusit mund të na ndihmojnë të ndërtojmë memorie mbrojtëse.

Superfuqia e armikut të virusit po përhapet. Virusi e arrin këtë përmes “spërkatjes” nga pacientët e infektuar.

Sars-Cov-2 është ekspert në kalimin nga personi në person dhe në disa njerëz, ai arrin një ekzistencë të fshehtë me simptoma të buta ose pa simptoma. Pasi bëhen shumë kopje të virusit, duhet të hidhen në një pritës tjetër. Ai godet duke nisur udhëtimin nga pikat e kollës ose teshtimës, në një distancë deri në dy metra. Pikat mund të mbijetojnë në sipërfaqe për disa orë duke bërë të mundur marrjen nga një pritës i ri, ose ato mund të thithen direkt nëse një person tjetër është në afërsi.

Studimet po shfaqen nga kafshët pritëse – deri më tani virusi është zbuluar në disa mace, tigër dhe qen. Ende nuk është raportuar vďekja e kafshëve dhe ne nuk e dimë nëse kafshët mund të transmetojnë përsëri te njerëzit. Diferenca në moshë në fatalitetet për Covid-19 sugjeron, me disa përjashtime, që një sistem imunitar i shëndetshëm është zakonisht në gjendje ta kontrollojë infeksionin. Ndërkohë, një sistem imunitar i plakur ose i dobësuar mund të luftojë për të vendosur një arsenal mbrojtës.

Më e rëndësishmja, Sars-Cov-2 nuk mund të fitojë hyrjen në shtëpitë ose trupat tanë në vetvete – nëse ne nuk e lejojmë atë. Kjo është arsyeja pse këshillat zyrtare janë përqendruar rreth pastrimit të duarve tona dhe shmangies së prekjes së fytyrës.

Ne e dimë që një sistem imunitar i shëndetshëm është zakonisht në gjendje të eliminojë infeksionin brenda dy javësh. Sidoqoftë, ne nuk kemi kuptuar përbërësit e arsenalit tonë imunitar që kontribuojnë në këtë betejë: disa vaksina funksionojnë duke krijuar antitrupa të fuqishëm neutralizues; vaksinat e tjera gjenerojnë T-qeliza të fuqishme memorie. Antitrupat antiviral shfaqen qysh tre deri në katër ditë pas zbulimit të virusit, por a janë ato mbrojtës kundër rikonfeksionit të ardhshëm?

Ne besojmë se antitrupat ndaj koronavirusëve të tjerë (Sars, Mers) zgjasin nga një deri në tre vjet. Për shkak se ky është një virus i ri, ne ende nuk e dimë përgjigjen e kësaj pyetje. Shëndetësia Publike në Angli po rekruton 16,000 deri në 20,000 vullnetarë për të monitoruar antitrupa një herë në muaj për 6 deri në 12 muaj për të konfirmuar nëse mund të gjenerojmë përgjigje të antitrupave të zgjatura në Sars-Cov-2. Përcaktimi i cilësisë së këtyre antitrupave do të jetë i rëndësishëm për të kuptuar mbrojtjen afatgjatë.

Cila është arma jonë më e fuqishme imune kundër koronavirusit Covid-19?

Qelizat Citotoksike T mund të luajnë një rol të rëndësishëm. Imunologët dhe virologët po punojnë së bashku për të zbuluar lidhjet e mbrojtjes, për të hartuar vaksina që ofrojnë mbrojtje afatgjatë kundër Covid-19. Vitet e investimeve në kërkime tregojnë se ne mund të përdorim qasjet ekzistuese për t’iu përgjigjur këtij kërcënimi të ri dhe mobilizimi i hershëm i fondeve të kërkimit, filantropëve dhe akademikëve po devijojnë burimet për të forcuar këto përpjekje në një shkallë të paparë.

Përvoja na ka mësuar që vaksinat janë në gjendje të zhdukin infeksionet nga ky planet (për shembull, linë) dhe ilaçet kundër viruseve që nuk e përfshijnë materialin e tyre gjenetik në tonin (hepatiti C) gjithashtu mund ta arrijnë këtë.

Arma jonë sekrete është kërkimi. Shkencëtarët po punojnë shumë për të kuptuar Covid-19 dhe bashkëpunimi është thelbësor për këtë përpjekje. Por derisa të jetë në dispozicion një vaksinë ose trajtim, ne duhet të punojmë shumë për të mbrojtur veten dhe familjet tona. Duhet të zolojmë dhe parandalojmë transmetimin duke përdorur distancën fizike, maska ​​për fytyrën dhe higjenën. Nëse ne të gjithë bëjmë pjesën tonë, ky virus i vogël që e mban botën peng nuk do të ketë asnjë mundësi./ Nga  Zania Stamataki The Guardian/abcnews