Mos harroni asnjëherë! Ja çfarë shkakton moslarja e dhëmbëve para gjumit.

Moslarja e dhëmbëve para se të shkoni në shtrat rrit rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare, sugjeron një studim i ri.

Studiuesit zbuluan se anashkalimi i pastrimit gjatë natës nënkuptonte një shans më të lartë për të zhvilluar komplikime si angina, dështimi i zemrës ose sulmet në zemër. Shkencëtarët studiuan 1,675 pacientë të moshës 20 vjeç e lart, të cilët vizituan Spitalin Universitar Osaka në Japoni midis prillit 2013 dhe marsit 2016 për ekzaminim, kirurgji ose trajtim.

Ata u ndanë në katër grupe bazuar në zakonet e tyre të higjienës orale. Këta ishin: personat që laheshin dy herë në ditë (një herë pas zgjimit dhe një herë para gjumit), ata që laheshin vetëm në mëngjes, njerëzit që e bënin atë vetëm natën dhe pjesëmarrësit që nuk praktikonin fare higjienën orale. Gjithashtu u vlerësuan mosha, gjinia, historia e pirjes së duhanit, të dhënat dentare dhe mjekësore.

Ekipi e konsideroi këtë kundër shtrimeve në spital për dështimin e zemrës, aritminë, infarktin e miokardit, angina pectoris dhe sëmundjet valvulare dhe të aortës që kërkojnë kirurgji. Ata zbuluan furça që nuk pinë duhan vetëm në mëngjes dhe ata që nuk i bënë të gjitha, shfaqën prognozën më të keqe kur u shtruan në spital me një problem shëndetësor kardiovaskular. Nga ana tjetër, njerëzit që laheshin dy herë në ditë dhe ata që laheshin vetëm gjatë natës kishin shkallë më të lartë të mbijetesës.

Duhanpirësit në përgjithësi dolën më keq në përgjithësi. Autorët e studimit, të botuar në revistën Scientific Reports të Nature, thanë: “Gjetjet tregojnë qartë se vetëm larja në mëngjes pas zgjimit është e pamjaftueshme dhe se larja gjatë natës është e mirë për të ruajtur një shëndet të mirë. Edhe pse gjetjet tona janë të kufizuara në sëmundjet kardiovaskulare dhe nuk mund të aplikohen për individë të shëndetshëm, ato tregojnë se larja e dhëmbëve gjatë natës është e rëndësishme. Për të parandaluar sëmundjet kardiovaskulare, larja e dhëmbëve para mëngjesit është e nevojshme, por më e rëndësishmja është larja e dhëmbëve gjatë natës para se të shkoni në shtrat.”

Studiuesit mendojnë se bakteret e mbetura në gojë janë fajtorë për inflamacionin në të gjithë trupin, i cili mund të çojë në probleme serioze shëndetësore si sëmundjet kardiovaskulare. Ekipi gjenerik mbulon kushtet që prekin zemrën ose enët e gjakut. Sipas NHS, zakonisht shoqërohet me një grumbullim të depozitave yndyrore brenda arterieve (aterosklerozë) dhe një rrezik në rritje të mpiksjes së gjakut.

2 Komente

  1. Pingback: fiverrearn.com

  2. Pingback: FiverrEarn