Sunday , November 27 2022

Ky ushqim deti fshin shenjat e plakjes dhe rinovon mendjen

Për herë të parë, komuniteti shkencor po nxjerr në pah përfitimet e një organizmi detar kundër plakjes së trurit. Në veçanti, konsumimi i organizmave detarë Ascidiacea, të njohura gjithashtu si tunika , mund të ndryshojë shenjat kryesore të plakjes , sipas një studimi të ri nga Universiteti Xi’an Jiaotong-Liverpool, Universiteti Stanford, Universiteti i Shangait dhe Universiteti J Shanghai i Akademisë Kineze.

Kjo klasë e ushqimeve të detit konsumohet gjerësisht në vendet aziatike, si Japonia dhe Koreja e Jugut, dhe substanca e vlefshme kundër plakjes që ato përmbajnë janë plazmalogjenet (klasa e glicerofosfolipideve), të cilat gjenden në zemër, tru dhe qelizat imune, por janë të reduktuara, sipas moshës. Humbja e tyre është një pararendës i shumë sëmundjeve neurodegjenerative, si sëmundja e Alzheimerit dhe sëmundja e Parkinsonit .

Ekipi, për të hetuar efektin e rritjes së plazmalogjeneve në procesin e plakjes, i përshtati ato në dietën e kafshëve eksperimentale më të vjetra. Pas administrimit të suplementeve, ata zbuluan se efekti i tyre ishte i rëndësishëm në aftësitë e të mësuarit dhe simptomat e këtyre minjve.

“Hulumtimi ynë tregon se plazmalogët jo vetëm që mund të ndalojnë dëmtimet njohëse, por mund të kthejnë dëmtimet njohëse në tru. Përveç kësaj, minjtë e moshuar zhvilluan qime të reja të trasha dhe me shkëlqim, krahasuar me minjtë më të vjetër që nuk ushqeheshin me suplementin, tha profesori dhe autori i studimit Lei Fu.

Fresh sea squirt (mong-gae) for sale on a fish market in South Korea. Shellfish, seafood

Advertisement