Ky është zogu më i veçantë në botë dhe kjo është arsyeja.

Zogu që shihni në foto u nis nga Alaska në jug-perëndim më 16 shtator dhe arriti në gji pranë Auckland 11 ditë më vonë, pasi kishte fluturuar me shpejtësi deri 88 km në orë. Zogu mashkull, i njohur si 4BBRË në lidhje me unazat blu, të kuqe dhe të bardhë të vendosura në këmbët e tij, gjithashtu kishte një etiketë satelitore 5gm të mbështetur në pjesën e poshtme të shpinës për të lejuar shkencëtarët të gjurmonin udhëtimin e tij.

Ishte një nga katër zgjodh që u larguan së bashku nga Alaska, ku ata ishin ushqyer me molusqe dhe krimba për dy muaj, shkruan “Guardian”. Godëit mashkull, me peshë standarde e të cilit është midis 190gm dhe 400gm, mund të dyfishohet në madhësi përpara një fluturimi të gjatë, por është në gjendje të tkurrë organet e tij të brendshme për të lehtësuar ngarkesën.

Pasi u larguan nga Alaska, zogjtë u drejtuan në jug të Ishujve Aleutian dhe në Oqeanin Paqësor. Udhëtimi mendohet të jetë zgjatur nga erërat e forta të Lindjes, të cilat e shtynë grupin drejt Australisë.

Sateliti regjistroi një fluturim pikë-për-pikë prej 12,854 km, por shkencëtarët besojnë se sapo të merren parasysh gabimet e rrumbullakosjes, udhëtimi do të ketë qenë rreth 12,200 km. Vlerësohet se koha totale e fluturimit ishte 224 orë. Fluturimi i mëparshëm më i gjatë i regjistruar pa ndalesë nga një zog, prej 11,680 km, u regjistrua në 2007.

Një zog që thuhet të ketë ndërtimin aerodinamik të një “avioni luftarak” është gjurmuar duke fluturuar më shumë se 12,000 km nga Alaska në Zelandën e Re, duke vendosur një rekord të ri botëror për fluturimet pa ndërprerje të shpendëve.