Deklarata e papritur e Pëllumb Piperos: Ja qytetet shqiptare që mund të mbyllen sërish si pasojë e Koronavirusit

Mjeku i njohur infeksionist, Pëllumb Pipero ka folur një mundësinë e një mbyllje të dytë për shkak të shifrave të Koronavirusit. Sipas tij, nuk është aspak strategji e mirë pasi ndikon menjëherë në ekonomi por mund të bëhet rast pas rasti në qytetet e vogla. Pipero shton se nuk ka ende një shifër të caktuar përse do të merrej kjo masë ekstreme, por shpjegon se cilat janë vatrat kryesore të përhapjes së sëmundjes.

“Së bashku duhet të mos mendojmë për një izolim të dytë. Mbyllja nuk është zgjidhje, ishte një zgjedhje e detyruar për momentin, por rast pas rasti mund të bëhet në qytetet e vogla. Askush nuk mund ta parashikojë, por nuk do të ishte një zgjidhje që e ndihmon qoftë frenimin, qoftë ekonominë dhe e kam të vështirë të them se cilat do ishin shifrat për të marrë këtë masë ekstreme. Mund të kemi kufizime të arsyeshme. Ne jemi koshientë, që vatrat kryesore që transmetohet virusi janë familja, brenda të njëjtës familje, janë të rinjtë, janë restorante, lokalet, baret. Respektimi i protokolleve strikte, kufizimi i orareve në lokalet e natës. Nëpër lokale nuk respektohet distanca. Janë një sërë protokollesh që duhet respektuar normalisht. Duke përjashtuar shkollat, unë mendoj se jo tani, por duke parë në vijimësi duhet komunikuar me bizneset për kufizime të arsyeshme, dhe të nevojshme”, tha Pipero në një intervistë për “Ilva Now”.

Mjeku infeksionist foli edhe për rritjen e frikshme të rasteve me Covid, por sipas tij situatë shqetësuese mbeten shifrat e të shtruarve në spitale.

“Normalisht unë mendoj se shifrat tek ne janë pothuajse në ato ritme që janë edhe në vendet e tjera të rajonit. Në të gjithë rajonin numri i rasteve të infektimet ka ardhur duke u rritur. Është një rritje e qëndrueshme, çfarë tregon për një qarkullim të shtuar të virusit në vendit tonë. Rritja e numrit të testeve dhe tamponëve, ka arritur të evidentojë raste të shtuara me Covid-19. Në opinionin tim se sa shqetësuese është situata, duhet ta tregojnë numrat e të shtruarave në spital se sa numrat pozitivë. Numri i rasteve të shtruara është relative, çfarë na bën të mendojmë thellë për të marrë masa të arsyeshme për të mundësuar uljen e ritmit të shpërndarjes së pandemisë në vendin tonë”, tha Pipero.