Covid-19 në disa vende thuajse nuk ekziston, ja përse ndodh kjo

Në disa vende të botës numri i infektimeve me koronavirus është i paktë, dhe kjo e ka një shpjegim. Vetëm 5 pacientë të rinj janë raportuar në Tajlandë, ku virusi, sipas statistikave zyrtare, nuk ka qarkulluar më që nga Prilli. I njëjti indeks është regjistruar në Australi, vetëm një i sëmurë në Zelandën e Re.

Megjithatë, virusi po qarkullon në Azi: India, Malajzia, Bangladeshi, Indonezia po përballen me një situatë më afër asaj europiane sesa asaj Japoneze, sipas të dhënave të “fotografuara” këtë herë nga Qendra Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve (Ecdc).

Por cilat janë arsyet që kanë garantuar një “kordon sanitar” për këto vende? Le të marrim rastin e Japonisë. Këtu suksesi në lµftën kundër koronavirusit i atribuohet mbi të gjitha përdorimit të gjerë të maskës në popullatë edhe para pandemisë, edhe nëse vetëm për të mbrojtur veten dhe të tjerët nga ftohjet dhe alergjitë.

Por një shënim i disponueshëm në faqen e ambasadës së Tokios në Itali shpjegon edhe më shumë. “Intuita themelore që na ndihmoi në lµftën kundër Covid është nocioni i grupit të transmetimit”, shkruan Yosutoshi Nishimura, ministri i ngarkuar me luftën kundër Covid.

Korea

Dixhitalizimi dhe përdorimi i të dhënave të mëdha konsiderohen si çelësi i suksesit në lµftën kundër koronavirusit edhe në Korenë e Jugut. Këtu në fillim situata dukej se dilte nga kontrolli: kurba e epidemiologjisë kishte qenë marramendëse edhe nëse rastet ishin përqendruar kryesisht në zona të mëdha urbane të Seulit dhe Daegut.

Pastaj politikat masive të gjurmimit të popullsisë u miratuan përmes aplikacioneve për smartphone, por gjithashtu duke përdorur koleksione të të dhënave “trauling” përmes “gjurmëve” të lëna nga kartat e kreditit ose imazhet nga kamerat video në vendet publike.

Australi

Karantina dhe zbatimi i protokolleve ka qenë çelësi që edhe në Australi nuk ka pasur shumë raste të prekurish dhe vΙktΙmash nga koronavirusi. /k.k/noa.al/