Covid-19, mjeku imunolog e sqaron edhe njëher: Pse nuk duhen përdorur antibiotikët dhe kortizonikët?

Mjeku imunolog Genc Sulçebe shprehet se përse nuk duhet të bëhen antibiotikët dhe kortizonikët sepse ato e ulin sistemin imuntar. Këto mjekime duhet të bëhen vetëm për personat mbi 60 vjeç ndërsa për të tjerët duhet të bëhen në stadin e vonshëm, pas 10 ditëve. “Stop antibiotikëve stop kortizonikëve, ulin sistemin imunitar. Është një infeksion viral i cili vetëm në 10% jep komlikacione për t’u shtruar në spital dhe 10% janë njerëzit e rrezikuar, meshkujt mbi 60-vjeç, ata me sëmundje shoqëruese, një grup kontigjen që është i rrezikuar.

Të tjerët nuk kanë nevojë të marrin asnjë lloj mjekimi. Sistemi imunitar normal e dominon virusin dhe vetëshërohet, në rastet ekstreme ky virus mund të japi komplikacione, vetë sistemi imunitar jep një farë bllokimi dhe këtu duhet kortizoniku, vetëm në stadin e vonshëm, pas 10 ditëve. Në 10-ditëshin e parë sistemi imunitar reagon dhe e eliminon virusin.

Ata që e kalojnë si grip të lehtë, mos merr asnjë lloj mjekimi. Mjekime të padëgjuara, abuzive dhe që janë skandaloze. Sistemi imunitar normal, të gjithë ne kështu e kemi, kemi shkallë të ndryshe të reagimit, ne e kalojmë këtë infeksion, jep një gjendje gripale, zgjat pak por imuniteti e përballon dhe vetëshërohet. Ka raste që jep komplikacione, që jep një farë bllokimi të rrugës së mushkërive dhe duhet medikament.

Vetëm në stadin e vonshëm pas 10 ditëve. Ditët e para sistemi imunitar reagon dhe e largon virusin. Ndonjëherë saturimi i oskigjenit gënjen, ndonjëherë nuk janë të sakta. Një gjykim i kujdesshëm i mjeku i cili duhet të thotë duhet drejtuar në spital apo jo”, u shpreh mjeku./TCh/