Përhapja e koronavirusit: Nëse vini re këto shenja, keni çrregullime të sistemit imunitar

Kudo që të ktheheni, dëgjoni një kollitje apo teshtime. A do të jesh ti tjetri që do të sëmuresh?

Tani që është një situatë mjaft kritike nga përhapja e koronavirusit në të gjithë botën, ne të gjithë duam të kemi një imunitet të fortë për të luftuar kundër çdo mikrobi që mund të hasim.

Këto janë shenjat paralajmëruese që keni një imunitet të dobët dhe shkaktarët kryesorë.

1. Niveli juaj i stresit është shumë i lartë

Nuk është rastësi që njerëzit e prirur për t’u sëmurë janë ata që kanë kaluar stres të madh në punë për një projekt apo një situatë emocionale në shtëpi.

Sipas një raporti nga Shoqata Psikologjike Amerikane, stresi afatgjatë dobëson përgjigjet e sistemit tuaj imunitar.

“Kjo për shkak se stresi zvogëlon limfocitet e trupit, qelizat e bardha të gjakut që ndihmojnë në luftimin e infeksionit. Sa më i ulët niveli i limfociteve, aq më shumë rrezikoni për viruse”, shpjegon Nadia Hasan, DO, një mjek në Delancey intern Medicine.

2. Ju gjithmonë jeni të ftohur

Është krejtësisht normale që të rriturit të ftohen dy ose tre herë në vit. Shumica prej tyre e kapërcejnë ftohjen  nga 7-10 ditë.

“Gjatë asaj kohe, sistemi imunitar i duhet tre deri në katër ditë për të zhvilluar antitrupa dhe për të luftuar mikrobet e bezdisshme,” thotë Dr. Hasan.

Por nëse vazhdimisht jeni duke u prekur nga kjo është një shenjë e qartë që sistemi juaj imunitar është i dobët.

3. Ju keni shumë probleme të barkut

Nëse keni diarre të shpeshtë, gaz ose kapsllëk, mund të jetë një shenjë që sistemi juaj imunitar të rrezikohet.

Kërkimet tregojnë se gati 70 përqind e sistemit tuaj imunitar është e vendosur në traktin tuaj tretës. Bakteret dhe mikroorganizmat e dobishëm që jetojnë atje mbrojnë zorrën tuaj nga infeksioni dhe mbështesin sistemin imunitar.

Sasi të ulëta të këtyre baktereve të dobishme të zorrëve mund t’ju vënë në rrezik nga viruse,t inflamacionin kronik dhe madje edhe çrregullime autoimune.

4. Plagët tuaja janë të ngadalta për t’u shëruar

Lëkura juaj kalon në modalitetin e kontrollit të dëmtimit pasi të keni djegur, prerë ose copëtuar. Trupi juaj punon për të mbrojtur plagën duke dërguar gjak, lëndë të pasura me lëndë ushqyese për të ndihmuar në rigjenerimin e lëkurës së re.

Ky proces i shërimit varet nga qelizat e shëndetshme imune. Por nëse sistemi juaj imunitar është i ngadaltë, lëkura juaj nuk mund të rigjenerohet. Përkundrazi, plagët tuaja zgjaten dhe shërohen shumë ngadalë.

5. Ju keni infeksione të shpeshta

Nëse përballeni me infeksione të shpeshta, sistemi juaj imunitar mund të jetë i dobët.

Akademia Amerikane e Alergjisë Astma & Imunologji raporton se shenjat e një imuniteti të dobët janë:

-Kanë më shumë se katër infeksione në vesh në një vit.

-Zhvillimi i pneumonisë dy herë gjatë një periudhe një vjeçare.

-Vuajnë nga sinusiti kronik ose më shumë se tre episode të sinusitit bakterial në një vit.

-Duhen më shumë se dy kurse të antibiotikëve në vit

6. Ju ndjeheni të lodhur gjatë gjithë kohës

Nëse jeni duke fjetur sa duhet dhe ende vuani nga rraskapitja, sistemi juaj imunitar po përpiqet t’ju tregojë diçka.

Kur sistemi juaj imunitar lufton, edhe niveli juaj i energjisë pakësohet.

“Kjo është për shkak se trupi juaj po përpiqet të kursejë energji për të nxitur sistemin tuaj imunitar, në mënyrë që të luftojë mikrobet,” shpjegon Dr. Hasan.

Mënyrat për të rritur sistemin tuaj imunitar

Nëse shenjat e mësipërme paralajmëruese janë të njohura, duhet t’i kushtoni sistemit tuaj imunitar një vëmendje shtesë. Disa ndryshime në stilin e jetës dhe zakone të reja natyrisht mund ta mbajnë sistemin tuaj imunitar të fortë dhe të shëndetshëm:

-Hani një dietë të ekuilibruar

-Flini sa duhet

-Ushtrohu rregullisht

-Laj duart

-Vazhdoni me vaksinat tuaja

-Mbani një peshë të shëndetshme

-Mos pini duhan

-Mundohuni të minimizoni stresin

Sistemi juaj imunitar është çelësi për shëndetin e mirë, kështu që sa më shumë të bëni për ta mbrojtur atë, aq më mirë.

/Ora News.tv/