Friday , March 31 2023

Keni pasur kontakt me një të prekur me COVID-19? Ja çfarë duhet të bëni.

Nëse jetoni në të njëjtën shtëpi me një person që është infektuar ose nëse shtrëngoni duart me një mik i cili është i prekur nga koronavirusi do të bëheshit një i ashtuquajtur “kontakt i ngushtë”. Në këtë rast, pasi të keni njoftuar autoritetet shëndetësore, do të duhet të bëni karantinë për 14 ose 10 ditë dhe tamponi do të bëhej i detyrueshëm vetëm në rastin e dytë.

Ashtu si marinarët në stuhi kanë nevojë për busulla dhe udhëzime, është e rëndësishme që ju të dini se çfarë duhet të bëni në raste të tilla. Nëse e keni kuptuar që keni kaluar kohë me një rast pozitiv dhe prandaj bini në përkufizimin e “kontaktit të ngushtë”, atëherë gjëja e parë që duhet të bëni është të njoftoni autoritetet shëndetësore kompetente.

Tamponi.

Në rast se keni rënë në kontakt me një rast pozitiv me koronavirus, por nuk i keni simptomat, tamponi nuk do t’ju shërbejë nëse kaloni 14 ditë karantinë. Në vend të kësaj, do të bëhej e detyrueshme nëse do të donit të shkurtonit periudhën larg njerëzve nga 14 në 10 ditë: në këtë rast, megjithatë, duhet ta bëni në ditën e dhjetë.

Për të shkurtuar më tej karantinën, mund të konsideroni të mbështeteni në një tampon të kryer para dhjetë ditësh. Por ky nuk është rasti: Tamponi duhet të bëhet domosdoshmërisht pas ditës së dhjetë sepse ekziston një periudhë inkubacioni (saktësisht prej dhjetë ditësh, më shumë ose më pak) gjatë së cilës virusi ka hyrë në trupin tuaj, por nuk do të thotë domosdoshmërisht se tashmë është aktivizuar.

Prandaj, me një tampon të kryer para aktivizimit të tij mund të jeni negativ, është e vërtetë, por virusi mund të aktivizohet menjëherë dheju kështu do të bëheshit një burim i mundshëm bartës i virusit.

Advertisement