Ju shfaqet kjo shenjë në këmbë? Studimi i fundit: Ja çfarë lidhje ka me Covid

Ndryshimet në lëkurën e njohur si “gishtat COVID” në këmbë mund të jenë një efekt anësor i luftës së sistemit imunitar kundër virusit, ka treguar një studim i ri. Brenda sëmundjes, shfaqet një ndryshim inflamator me skuqje në krahë dhe këmbë, me këtë gjendje ndonjëherë që zgjat me muaj, dhe që të kujton lëkurën e ekspozuar ndaj të ftohtit.

Zakonisht zhvillohet brenda një jave deri në katër javë pas infektimit dhe mund të manifestohet me ënjtje të gishtërinjve dhe gishtërinjve ose ndryshim të ngjyrës së lëkurës. Studiuesit, të cilët publikuan rezultatet e studimit në British Journal of Dermatology, studiuan 50 persona me gishtërinj të çarë dhe 13 me ndryshime të ngjashme të lëkurës që ndodhën para pandemisë.

Ata zbuluan se kishte një mekanizëm pas të dy kushteve. Trupi krijon një përgjigje imune me një nivel të lartë të autoantitrupave të caktuar, të cilët gabimisht synojnë dhe reagojnë jo vetëm ndaj virusit, por gjithashtu sulmojnë qelizat dhe indet e vetë pacientit. Ata gjithashtu gjetën mbivendosje me interferonin e tipit I, një proteinë kryesore në përgjigjen antivirale.

Përveç sistemit imunitar, qelizat që mbulojnë enët e gjakut, të cilat furnizojnë zonat e prekura, gjithashtu dukej se luanin një rol kyç në zhvillimin e gishtërinjve COVID-19 dhe ndryshimet e lëkurës. Charles Cassius, i cili drejtoi studimin, tha se hulumtimi siguroi një kuptim më të thellë të gjendjes së lëkurës.

“Epidemiologjia dhe karakteristikat klinike të këtyre ndryshimeve të lëkurës janë studiuar dhe publikuar gjerësisht, megjithatë, pak dihet për patofiziologjinë e këtyre ndryshimeve,” tha ai, duke shtuar se studimi i tyre “siguron njohuri të reja”.