Facebook ndryshon emrin, Mark Zuckerberg lajmëron korporatën e re

Facebook po ndryshon emrin e kompanisë për të pasqyruar ambiciet e tij në të ardhmen dhe po përballet me një shqyrtim të gjerë të dëmeve të botës reale nga platformat e tij të ndryshme pasi u zbuluan qindra dokumente të brendshme.

Themeluesi Mark Zuckerberg ka njoftuar se Facebook do të ndryshojë emrin e korporatës në Meta, duke bërë që Facebook të jetë vetëm një nga filialet e kompanisë, së bashku me Instagram dhe WhatsApp, në vend të markës kryesore.

Një riemërtim mund të jetë pjesë e një përpjekjeje për të riparuar reputacionin e Facebook dhe për të kthyer faqen pas një serie makthesh PR, duke përfshirë keqinformimin në platformat e tij, dështimet e moderimit të përmbajtjes dhe zbulimet rreth efektit negativ që produktet e tij kanë në shëndetin mendor të disa përdoruesve.

Ndryshimi i emrit, i cili u njoftua nga Zuckerberg gjatë konferencës së kompanisë për realitetin virtual dhe realitetin e shtuar, Facebook Connect, përputhet me fokusin e tij në rritje në metaverse, i cili u referohet përpjekjeve për të kombinuar teknologjitë virtuale dhe të realitetit të shtuar në një sferë të re online.

“Kam menduar shumë për identitetin tonë ndërsa fillojmë këtë kapitull tjetër. Facebook është një nga produktet më të përdorura në historinë e botës,” tha Zuckerberg. “Është një markë ikonë e mediave sociale, por gjithnjë e më shumë thjesht nuk përfshin gjithçka që bëjmë.

“Sot ne shihemi si një kompani e mediave sociale,- shtoi ai,- por në ADN-në tonë, jemi një kompani që ndërton teknologji për të lidhur njerëzit. Dhe metaverse është kufiri tjetër, ashtu si ishin rrjetet sociale kur filluam.”

Zuckerberg tha se emri ishte frymëzuar nga fjala greke meta, që do të thotë “përtej”. “Për mua, kjo simbolizon se ka gjithmonë më shumë për të ndërtuar.”

Ai e nisi eventin duke ngacmuar një sërë konceptesh të reja sociale, lojërash dhe të vendit të punës për metaverse, dhe duke pranuar optikën e përqendrimit në produkte të tilla mes shqyrtimit të ripërtërirë të kompanisë.

“E di që disa njerëz do të thonë se kjo nuk është koha për t’u fokusuar në të ardhmen dhe dua të pranoj se ka çështje të rëndësishme për të punuar në të tashmen. Gjithmonë do të ketë,” tha Zuckerberg. “Pra, për shumë njerëz, thjesht nuk jam i sigurt se do të ketë ndonjëherë një kohë të mirë për t’u fokusuar në të ardhmen. Por di gjithashtu se ka shumë prej jush që ndihen njësoj si unë.”

“Ne jetojmë për atë që po ndërtojmë”,- shtoi Zuckerberg. “Dhe ndërsa bëjmë gabime, ne vazhdojmë të mësojmë, të ndërtojmë dhe të ecim përpara.”

Facebook shfaqi një seri video konceptesh që nxirrnin në pah vizionin e tij për metaverse, të tilla si dërgimi i një imazhi holografik të vetes në një koncert me një mik që merr pjesë në jetën reale, ulur rreth tavolinave virtuale të takimeve me kolegë të largët ose duke luajtur lojëra me miqtë.

Zuckerberg njoftoi gjithashtu se thirrjet e Messenger do të vijnë në VR, planifikon të operojë një treg virtual ku zhvilluesit mund të shesin mallra virtuale dhe një ekran të ri bazë në Oculus Quest për t’i bërë bisedat dhe lojërat në botën virtuale më sociale.

“Pajisjet tuaja nuk do të jenë më pika qendrore e vëmendjes suaj,” tha ai. “Ne kemi filluar të shohim që shumë nga këto teknologji të bashkohen në pesë ose 10 vitet e ardhshme. Shumë nga këto do të jenë të zakonshme dhe shumë prej nesh do të krijojnë dhe banojnë botë që janë po aq të detajuara dhe bindëse sa kjo, çdo ditë”./bm/