Drejtorja e ISHSH jep alarmin: Presim qindra të infektuar, pacientja në Durrës në gjendje të rënduar

Në emisionin e mëngjesit ABC-ja e Mëngjesit përballë gazetarit Enkel Demi ishte e ftuar Dr. Areti Beruka, Drejtore e Inspektoriatit Shtetëror Shëndetësor. Mjekja sqaroi se situata me Koronavirusin në Shqipëri është nën kontroll por se gjithsesi priten me qindra raste të prekurish.

Beruka gjithashtu tha se gjendja e pacientes në Durrës paraqitet kritike pasi ajo ndodhet në reanimacion në intubim.

Biseda e plotë në studio:

Enkel Demi: Jemi në një situatë ku deri tani kemi 10 persona të infektuar. Informacionet janë që jeni duke gjurmuar një numër shumë të madh njerëzish, si eshte situata?

Areti Beruka: Duhet diferencuar këtu, nga të cilët 6 janë në spital pjesa tjetër është në karantinë. Ata ndodhen në shtëpi, janë me COVID-19 të diagnostikuar por nuk janë shenja. Janë bartës të virusit por nuk kanë shenja klinike

Enkel Demi: Nuk duhet të dalin nga shtëpia?

Areti Beruka: JO absolutisht..

Enkel Demi: Ju i ruani këta njerëz?

Areti Beruka: Ka një protokoll dhe mënyrën si vëzhgohen nëpërmjet strukturave të epidemiologjisë por edhe të mjekut të familjes për karantinimin e qytetarëve që në fakt një pjesë e saj jeni edhe ju. Është e pamundur që një strukturë me x persona të mund të arrijë të kontrollojë personat që dalin dhe hyjnë në momentin kur mund të shtohen rastet të cilat janë të pritshme. Pra karantinimi tani është i menaxhueshëm sepse janë një numër i vogël njerëzish. Sapo ka filluar epidemia tek ne, dhe trendi i epidemisë  në gjithë botën fillon me shtim të rasteve, ka një kulm të vetin, dhe më pas fillon tërheqja. Në të gjitha mediat jemi përpjekur që si komitet i ekspertëve të jemi korrekt me ato që themi. Ne presim qindra raste të tjera përveç këtyre, që do të thotë se epidemia ka trendin e vet të zhvillimit të saj. Ne kemi qenë koherent në marrjen e masave, duke parë çfarë ndodhi me Kinën dhe Italinë, na kanë bërë që të marrim masa në kohën e duhur.

Enkel Demi: Njerëzit grumbullohen për morte, është një lloj kodi nderi që ne duhet të jemi të pranishëm…

Areti Beruka: Ne e kemi cituar edhe dje, kur themi aktivitet social-kulturore janë të përfshira të gjitha eventet të gëzueshme dhe hidhëruese të cilët kanë grumbullime. Ne kërkojmë mirëkuptimin e të gjithëve, duhet të jemi partnerë të përbashkët për këtë sfidë. Është sfidë globale.

Enkel Demi: Ju thatë që rasti zero është rasti i 2 pacientëve babë e bir, por kemi edhe një djalë që ka ardhur nga Milano, pse nuk konsiderohet zero? Gjithashtu është edhe rasti i gruas në Durrës? Dhe si paraqiten gjendja e tyre?

Areti Beruka: Zonja në Durrës është në reanimacion në intubim për vetë faktin se është një moshë e tretë, dhe kjo është veçoria e këtij virusi që moshat e treta e përballojnë me vështirësi. Të shpresojmë se zonja do ecë mirë. Ajo është në frymëmarrje të drejtuar dhe po merr trajtim në reanimacion. Fakti i pacientit zero ka të bëjë me periudhën e inkubacionit, pra që është 14 ditë, personat babë e bir që bënë këtë historik, të ardhjes në mënyrë personale na coi drejt identifikimit të personit zero, megjithatë ne duhet të shohim situatën aktuale se si jemi, personat e kontaktit të tyre, të cilët janë të qetë pa shenja klinike, janë të karantinuar, janë stresuar për hir të së vërtetës.

Enkel Demi: Kemi diskutuar dje për maskat, a mund ta diskutojmë atë që thotë profesori?

Areti Beruka: Maskat kanë ardhur nga Kanadaja të certifikuara, them me bindje se strukturat spitalore, të infektivit, janë të pajisur me veshjen profesionale, jo me veshje të thjeshta. Maskat e thjeshta për një përdorim thjesht për të evituar dhe frenuar spërklat.