Pas divorcit, Gjykata urdhëron burrin t’i paguajë një shumë marramendëse bashkëshortes. Nuk do ta besoni arsyen

Në një rast të veçantë, një gruaje kineze i është dhënë kompensim për punët e shtëpisë që bëri gjatë martesës së saj. Pas një debati të madh në lidhje me vlerën e punës në shtëpi, Znj. Wang iu dhanë 50,000 juan (5,460 £) për pesë vjet punë të papaguar që ajo konsiderohej të kishte bërë për ish-burrin e saj Z. Chen.

Sipas ligjit të ri, një bashkëshort ka të drejtë të kërkojë kompensim në një divorc nëse ai ose ajo mban më shumë përgjegjësi në rritjen e fëmijëve, kujdesin për të afërmit e moshuar dhe ndihmën e partnerëve në punën e tyre. Si i tillë, gjyqtari që kryeson çështjen tha që ndarja e pasurisë së përbashkët të një çifti pas martese zakonisht përfshin ndarjen e pasurisë së prekshme, ‘por punët e shtëpisë përbëjnë vlerën e pasurisë së paprekshme’.

Z. Chen kishte bërë kërkesë për divorc nga Znj. Wang vitin e kaluar pas pesë vjet martese, vetëm që ish partneri i tij të përgjigjej me një kërkesë për kompensim financiar, pasi kishte argumentuar se Chen nuk kishte marrë asnjë përgjegjësi për kujdesin e fëmijëve për djalin e tyre ose nuk kishte kontribuar për çdo punë shtëpie. Sipas Organizatës për Bashkëpunim dhe Zhvillim Ekonomik (OECD), gratë kineze kalojnë gati katër orë në ditë në punë të papaguar – afërsisht 2.5 herë më shumë se ajo e burrave. Është një shifër që është më e lartë se mesatarja në vendet e OECD, ku gratë kalojnë dy herë më shumë sesa burrat në punë të papaguar.