Friday , May 20 2022

Ky vend konfirmon një variant të ri të koronavirusit me mutacion të dyfishtë. Ç’do të thotë kjo?

Advertisement

Një variant i ri i koronavirusit me mutacion të dyfishtë është konfirmuar në Indi. Nga 10,787 mostra, 736 ishin pozitive për variantin britanik, 34 për variantin e Afrikës së Jugut dhe 1 për variantin brazilian. Mutacionet në viruse janë të zakonshme, por shumica e tyre janë të parëndësishme dhe nuk shkaktojnë ndonjë ndryshim në aftësinë e tij për t’u transmetuar ose shkaktuar infeksion serioz. Por disa mutacione, si ato në Mbretërinë e Bashkuar ose variantet e Afrikës së Jugut, mund ta bëjnë virusin më infektues dhe në disa raste edhe më vdekjeprurës.

“Një mutacion i dyfishtë”, shpjegon virologu Shahid Jameel, “nënkupton dy mutacione që vijnë së bashku në të njëjtin virus. Një mutacion i dyfishtë në zonat kryesore të proteinave spike të virusit mund të rrisë këto rreziqe dhe të lejojë që virusi të shpëtojë nga sistemi imunitar dhe ta bëjë atë më infektues.”

*Proteina spike është pjesa e virusit që ai përdor për të depërtuar në qelizat njerëzore.

Konsorciumi Indian SARS-CoV-2 mbi Gjenomikën (INSACOG), një grup prej 10 laboratorësh kombëtarë nën Ministrinë e Shëndetësisë të Indisë, kreu renditjen gjenomike në mostra. Renditja gjenomike është një proces testimi për të hartuar të gjithë kodin gjenetik të një organizmi – në këtë rast, virusin. Kodi gjenetik i virusit funksionon si manuali i tij i udhëzimeve.

Qeveria tha se një analizë e mostrave të mbledhura nga shteti perëndimor i Indisë, Maharashtra, tregon “një rritje në fraksionin e mostrave me mutacionet E484Q dhe L452R” krahasuar me dhjetorin e vitit të kaluar. “Mutacione të tilla [të dyfishta] japin arratisje imune dhe rritje të infektivitetit,” tha Ministria e Shëndetësisë në një deklaratë.

Dr Jameel shtoi se “variant i ri mund të ketë një prejardhje të veçantë që zhvillohet në Indi me mutacionet L452R dhe E484Q që vijnë së bashku”.

Por qeveria mohoi që rritja e numrit të rasteve të lidhej me mutacionet.

Burimi: BBC

Advertisement