Thursday , June 30 2022

Zoran Zaev: Greqia e gatshme të furnizojë Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë me vaksinën COVID-19

Advertisement

Kryeministri grek Kyriakos Mitsotakis ka shprehur gatishmëri që Greqia të furnizojë Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë me vaksinën COVID-19 në mënyrë që të përshpejtojë procesin, tha Kryeministri i Maqedonisë së Veriut Zoran Zaev në një intervistë për Mia.mk.

“Mitsotakis shprehu gatishmëri që Greqia, si një anëtare e BE-së, të kërkojë që furnizimi i vaksinave në Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë të kalojë përmes saj, sepse zakonisht, vendet anëtare shkojnë së pari, dhe vetëm pastaj kandidatët. Nëse mund të organizohet për ne 15 deri në 20 ditë përpara, atëherë kjo është e mirëseardhur, ”tha Zaev.

Duke folur për tema të tjera të takimit të tij me Mitsotakis në Athinë dje, Zaev tha se ata kishin rënë dakord të zhvillonin një sesion të dytë ndërqeveritar për dimrin, mundësisht deri në fund të vitit dhe më pas të nënshkruanin një marrëveshje për të shmangur taksimin e dyfishtë.

“Ne mbajtëm seancën e parë në Shkup, me (ish-kryeministrin grek Alexis) Tsipras. Tani do të organizojmë të dytën në Athinë, ku duhet të nënshkruajmë një marrëveshje për shmangien e taksimit të dyfishtë, i cili do të hapë një fushë të madhe për investime greke, për kompani shumëkombëshe me origjinë greke, “tha Zaev.

Takimi diskutoi gjithashtu për bashkëpunimin e ardhshëm dhe zbatimin e dispozitave të planit të veprimit të Marrëveshjes së Prespës, ndër të cilat përparësi është vazhdimi i punës së komiteteve të përbashkëta të ekspertëve për çështje historike, arsimore dhe arkeologjike, si dhe puna e komiteti i dialogut të biznesit për një zgjidhje mbi markat e biznesit dhe emërtimin, në mënyrë që të inkurajojë më tej politikat që lehtësojnë marrëdhëniet e biznesit.

Në këtë drejtim, sipas deklaratës, takimi u përqendrua në krijimin e kushteve për një bashkëpunim më të madh ekonomik dhe intensifikimin e ndërlidhjes së gazit midis dy vendeve, për të cilën së shpejti do të nënshkruhet një marrëveshje përfundimtare.

Advertisement